Vragen

Bij de aanschaf en verzorging van een huisdier komt heel wat kijken.
Hier zullen wij een aantal zaken bespreken die u hopelijk kunnen helpen om verantwoorde keuzes te maken bij het aanschaffen en verzorgen van uw harige huisgenoot.

Aanschaf

1.     Fokker

In de media wordt er vaak gesproken over broodfokkers en ‘gewone’ fokkers. Het verschil daar tussen is echter niet zwart-wit. 

Een broodfokker fokt dieren met als primair doel geld verdienen. Er zijn echter ook veel rashondenfokkers die de inkomsten van de fok als enige of primair inkomstenbron hebben en er dus hun brood mee verdienen. 

 In onze ogen is een fokker iemand die regelmatig puppy’s of kittens krijgt en deze verkoopt. Of diegene nu van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt of het als bijbaantje ziet om wat extra’s te verdienen. Een goede fokker zou naar onze mening moeten proberen gezonde dieren met en goed karakter te fokken. Je kunt de fokker vragen of en hoe hij/zij dit doet. 

De meeste fokkers fokken rashonden en katten. Een hond is officieel een rashond of kat als deze een stamboom heeft. Deze stamboom krijgt het dier als de uiterlijke kenmerken heeft volgens de ras standaard zijn. Het zegt helaas niks over de gezondheid van een dier. Bij sommige rassen is de ras standaard zo dat zij per definitie juist gezondheidsproblemen hebben. Zo hebben bv alle dieren met korte snuiten ademhalingsproblemen.  Daarom is het sinds 2019 verboden om in NL met deze honden te fokken en zal er in 2022 een houdverbod volgen.

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/rijksoverheid-waarschuwt-koop-geen-kortsnuit

Helaas zien wij nog dagelijks pups van deze rassen voorbij komen. Wij raden het sterk af om voor een ras te kiezen welke rasgebonden gezondheidsproblemen heeft.  

Overweegt u een rashond/kat te kopen check dan deze pagina voor informatie over de ziekten die bij het betreffende ras voorkomen. U mag ons ook altijd contacten voor advies. 

https://www.dierenrecht.nl/rashondenwijzer

https://www.dierenrecht.nl/raskattenwijzer

2.  Illegale fok

Helaas zien wij zeer regelmatig dieren die in Nederland of België worden verkocht, naar eigenlijk illegaal uit met name Oost bloklanden zijn geïmporteerd.

De moederdieren worden in deze landen vaak onder slechte omstandigheden gehouden om zoveel mogelijk pups/kittens te produceren. De dieren worden te vroeg bij hun moeder weggehaald en naar o.a Nederland vervoerd. Veel dieren worden onderweg ziek of sterven zelfs. Het vervoer is zeer traumatisch voor de pups/kittens. Ook missen zij, doordat ze al jong bij hun moeder weggaan, een belangrijk deel van hun socialisatie fase. Dit kan later problemen geven.  

Veel van de ‘fokkers’ zijn erg bedreven in het misleiden van de koper. 

Dit zijn zaken waar u op kunt letten.

-       De meeste van deze fokkers bevinden zich in de grensstreek met België

-       Er zijn vaak pups/kittens van meerdere rassen aanwezig 

-       Bij de koop van een pup of kitten moet er altijd de gelegenheid zijn het moederdier te zien, als dat niet kan/mag dan is dat verdacht

-       Het paspoort en de chip moeten uit NL komen. Chips uit NL beginnen met het nummer 5282.

-       Heeft een dier een niet Nederlands paspoort of chip en is deze jonger dan 15 weken oud, dan zijn ze hier altijd op illegale wijze gekomen. Dieren jonger dan 15 weken mogen namelijk niet over landsgrenzen reizen. 

-       Reviews van deze ‘fokkers’ zijn niet altijd te vertrouwen. Er zijn beruchte fokkers/importeurs met prachtige ( waarschijnlijk gemanipuleerde ) reviews.  

 Helaas worden deze ‘fokkers’ steeds slimmer. Zo worden de pups/kittens soms pas in NL gechipt,  worden paspoorten vervalst etc. Heeft u twijfels koop het dier dan niet. U mag ons altijd contacten voor advies. 

 Kassa heeft een interessante uitzending gemaakt over de import van hondjes uit Hongarije

https://www.bnnvara.nl/kassa/videos/561430

 

3.     Een gelegenheidsnestje 

Als mensen met een hond/kat besluiten om het dier een keer pups of kittens te laten krijgen noem je dit een gelegenheidsnestje. Deze pups/kittens worden vaak tegen een onkostenvergoeding verkocht. Soms kruisen mensen 2 dieren van het zelfde ras, soms van verschillende rassen. Kruisingen van 2 of meer rassen zijn vaak gezonder dan rashonden/katten. Deze dieren groeien meestal in huis op en soms al met andere dieren of kinderen. Vaak zijn ze daardoor erg sociaal. 

Wil je een gelegenheidsnestje fokken probeer dan 2 dieren te kruisen die beide geen/weinig erfelijke aandoeningen hebben. Wij willen u hier graag bij adviseren. Het allerbelangrijkste is natuurlijk het karakter van de ouderdieren, want ook dat is erfelijk. 

Het vinden van een gelegenheidsnestje gebeurd meestal binnen de eigen kring. Omdat er niet veel gelegenheidsnestjes zijn kan het soms even zoeken zijn. De kans op een leuke gezond dier is echter wel het grootst en het is dus vaak de moeite waard. Wij hopen dat wij in de toekomst steeds meer gelegenheidsnestjes zullen zien.

 Voor info over niet professioneel, maar wel verantwoord fokken zie deze site

https://www.cupidog.nl

4.  Het asiel 

Helaas zitten de asiels in Nederland nog altijd vol met dieren die met smart wachten op een veilig thuis. Wij adviseren iedereen die een huisdier wil nemen eens een kijkje te nemen op deze site

https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl

Wie weet kom je hier een hond of kat tegen die bij jou past. 

Asieldieren hebben soms medische of gedragsmatige problemen waardoor ze in het asiel zijn belandt. Heb je de tijd en ruimte om zo’n dier te adopteren dan is dat geweldig. Elk dier verdient een veilig thuis. Denk hier echter wel goed over na. Een dier wat nogmaals terug wordt gebracht naar het asiel wordt 2x getraumatiseerd….

Deze documentaire gaat over het Amsterdamse asiel de DOA.

Deze mensen ( voornamelijk vrijwilligers ) doen geweldig  werk.

 https://actie.doamsterdam.nl/dierbaren/

 

5.     Een dier van iemand overnemen

Op  internet zijn er verschillende platforms te vinden waarop mensen die een nieuw tehuis zoeken voor hun dier en mensen die een dier zoeken elkaar kunnen vinden. Het grote voordeel is dat dieren zo niet naar een asiel hoeven, hetgeen soms traumatisch kan zijn. Ook kun je via de oude eigenaar info krijgen over gezondheid, gedrag etc.  en kun je vaak vertrouwde spulletjes meenemen wat het wennen in een nieuwe omgeving makkelijker maakt. 

Deze site kan helpen bij het vinden van jouw match 

https://verhuisdieren.nl

 

6.   Een adoptie dier uit het buitenland 

Een dakloze hond of kat adopteren uit het buitenland is een prachtig gegeven. Er zijn zoveel dieren die ongewenst, verlaten en/of mishandeld zijn. Er zijn allerlei stichtingen die hierbij kunnen helpen. 

Bedenk u echter wel dat deze dieren vaak niet goed gesocialiseerd en vaak getraumatiseerd zijn. In een drukke stad als Amsterdam kan dit soms problemen geven. We raden u dan ook altijd aan een dier te nemen wat hier al een tijdje in gastgezin heeft doorgebracht, zodat het karakter bekend is.

Ook hebben deze dieren wel eens ziekten onder de leden die zij in hun tijd als zwerver of in een asiel hebben opgelopen en zien we regelmatig dieren die besmet zijn geraakt met niet in Nederland voorkomende, door teken overgebrachte, ziekten. Pas 6 maanden nadat  in Nederland is kan een test zekerheid geven over een dergelijke besmetting. 

Als het dier besmet is kan het zijn dat dit in de toekomst problemen geeft. In ieder geval zijn er regelmatig medische controles nodig. 

Een groot voordeel van een ‘straat ’hond of kat is dat het meestal kruisingen zijn en zij daardoor een sterk gestel en weinig erfelijke ziekten hebben. 

Parasieten

Vlooien en teken

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vlooien en tekenmiddelen schadelijk zijn voor het milieu. Deze middelen laten residuen achter die vervolgens in de omgeving en het grondwater terecht komen. 

Hoe schadelijk dit is wordt nog onderzocht, maar vooralsnog is om deze reden ons advies om deze middelen alleen te gebruiken wanneer het dier daadwerkelijk vlooien of teken heeft en deze dus niet preventief in te zetten. 

Je kunt je huisdier zelf controleren door bv wekelijks te kammen met een vlooienkam en in de zomer na een wandeling in het bos/park op teken te controleren. 

Vlooien en teken in Nederland brengen maar zeer zelden ziekten over. In Zuidelijkere landen is dit anders en is ons advies daarom wel om u dier te behandelen. 

Heeft u dier een  vlooien of tekenmiddel nodig  contact ons dan voor een passend advies. 

Wormen

Van ontworm middelen zijn minder schadelijke gevolgen bekend. Wormen zitten in het dier, we kunnen dus niet aan de buitenkant controleren of ze er zijn. Het niet zien van wormen in de ontlasting zegt helaas weinig. Veel wormen zijn met het blote oog niet goed zichtbaar. Daarnaast komen wormen vaak pas in de ontlasting als er al heel veel wormen in de darmen aanwezig zijn.

Wormen kunnen een dier ziek maken en ook mensen kunnen via een huisdier besmet raken met wormen.

Om deze reden adviseren wij u dieren die buiten komen minimaal 4x per jaar te ontwormen.

Voor binnenkatten volstaat 1-2x per jaar.

Vangt een binnenkat veel muizen, dan moet deze ook minimaal 4x per jaar ontwormd worden.

 

 

Steriliseren en castreren

ls u een nieuwe pup of kitten neemt, komt er een moment waarop u gaat nadenken over of u het dier wil laten steriliseren of castreren. 

Er zijn verschillende redenen om dit wel/niet te doen.

Deze redenen verschillen per diersoort en geslacht verschillen. 

Katers 

Katers die niet gecastreerd worden, gaan vaak in huis plassen.

Om dit te voorkomen willen de meeste mensen hun kater gecastreerd hebben. We doen dit tussen de 6 en 12 maanden. 

Om medische redenen worden Maine Coons bij voorkeur wat later gecastreerd.

Reuen

Voor reutjes geldt dat castratie niet nodig is, tenzij het gedrag daar aanleiding toe geeft (dominant, agressief tegen andere honden, hypersexueel gedrag). In sommige gevallen is castratie echter juist niet gewenst, bijvoorbeeld bij bang aangelegde honden. Als u wel wil castreren, bestaat er een implantaat wat voor een tijdelijke zgn. chemische castratie zorgt. Deze castratie is reversibel. Zo kan eerst het effect van de castratie beoordeeld worden, en kan dan altijd nog de chirurgische castratie plaatsvinden.

 

Poezen

Als je geen nestje wilt adviseren wij om poezen tussen 6 en 9 maanden te steriliseren. Niet alleen zorgt dit ervoor dat zij niet krols worden, het heeft ook medische voordelen.

Poezen die niet gesteriliseerd worden hebben een erg grote kans om problemen ( ontsteking of tumoren )  aan baarmoeder of borsten te krijgen. 

 

 Teven

Voor teven geldt, net als voor poezen, dat er een zeer grote kans is dat een niet gesteriliseerde teef baarmoeder of borstproblemen ontwikkeld.

Daarom is ons advies om teven, waarmee niet gefokt wordt, 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren.

 

 

 

Verzekering

Wij denken van wel.

Goede diergeneeskunde kost namelijk helaas geld.

Hierdoor kunt u wanneer u dier ziek is, onverwachts voor moeilijke keuzes komen te staan.

Dit is vervelend voor u, voor uw huisdier en ook voor ons.

Medische kosten kunnen soms erg hoog oplopen, zowel bij chronische aandoeningen als bij een vervelend ongeluk. 

Niet alleen dieren die buiten komen worden ziek, ook binnen katten kunnen een ongeluk krijgen of iets oplopen.

Wij willen graag altijd de beste medische zorg leveren aan elk dier wat bij ons komt en geen keuzes hoeven te maken op basis van de financiële middelen van de eigenaar. 

Gelukkig zijn er ziekte kostenverzekeringen voor huisdieren.

Op deze site kunt u verschillende verzekeringen vergelijken om te zien welke het beste bij u past; 

https://www.vergelijkdierenverzekering.nl

Voeding

Er zijn heel veel soorten honden en kattenvoer te krijgen in Nederland.  

De keuze voor welk voer je jouw dier geeft maak je zelf. 

Dit kan lastig zijn. Niet alleen omdat er zoveel mogelijk is, maar ook omdat elk voer claimt het meest natuurlijk en gezond te zijn.

Veel van deze claims zijn helaas slecht of niet medisch onderbouwd.

Zo is er op dit moment  de trend om dieren graanvrij te voeren en/of voer te geven met hoge vleespercentages. Voor beide is medisch gezien geen goede reden. 

 

Steeds meer mensen proberen minder vlees te eten, maar staan er niet bij stil dat het bij de kiezen van het voer voor hun huisdier ook mogelijk is om duurzamere keuzes te maken. Zelf denken wij dat het bij de keuze van een voer goed is om ook na te denken over het leven van de dieren die in het voer verwerkt zijn en de impact van de productie van het voer op milieu en klimaat.

Er zijn steeds meer merken diervoeders die biologisch vlees of bv insecten als eiwitbron bevatten. 

Daarbij zijn honden omnivoren en hoeven zij dus zeker niet alleen vlees te krijgen. Ze kunnen zelf vegetariër zijn. Mits zij natuurlijk voldoende en de juiste plantaardige eiwitten binnen krijgen.  

Ben je hierin geïnteresseerd dan is dit een interessante website; https://dogeatplant.com

Katten zijn carnivoor zijn en hebben dus wel vlees nodig hebben. Als je een kat vegetarisch wilt voeren, adviseren we je je hier dus eerst goed over te laten informeren. 

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die hun hond voornamelijk vers vlees voeren. 

Naast dat er hier gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn, staan wij om bovengenoemde reden niet achter. De productie van vlees zorgt voor veel CO2 uitstoot en dierenleed en onze honden hebben zoveel vlees dus niet nodig.  Wakker dier heeft hier een campagne over gemaakt;

https://www.wakkerdier.nl/persberichten/hondenvoer-steeds-dieronvriendelijker/

 Het is ook mogelijk om zelf voor je huisdier te koken of om tafelresten te voeren. Deze moeten dan wel goed uitgebalanceerd zijn. 

Wil je weten of het voer wat jij geeft goed uitgebalanceerd is dan is het via ons mogelijk advies aan een voeding specialist te vragen die de samenstelling van het voer analyseren. Wij werken hiervoor samen met drs. Esther Plantinga.

https://www.nutrissues.nl/diensten/dieetadvies/

Suggesties/klachten